TO ΣΩMATEIO
ΣKOΠOΣ
TO Δ.Σ.
AΛΛEPΓIA ME AΠΛA ΛOΓIA
AΛΛEPΓIKEΣ ΠAΘHΣEIΣ
  ΠΩΣ ΠPOKAΛOYNTAI
ΠPOΛHΨH-ΘEPAΠEIA
NEEΣ EΞEΛIΞEIΣ
EKΔHΛΩΣEIΣ
EKΔOΣEIΣ - ΣYNENTEYΞEIΣ
ΣYXNEΣ EPΩTHΣEIΣ
XPHΣIMEΣ ΔIEYΘYNΣEIΣ
EΠIKOINΩNIA
e-NEWSLETTER
 

AΛΛEPΓIKEΣ ΠAΘHΣEIΣ

7. KNIΔΩΣH

Η κνίδωση (από την ελληνική λέξη "κνίδα" = τσουκνίδα), κοινώς γνωστή και σαν "ουρτικάρια" [urticaria], συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά. Ξεκινά με φαγούρα στο δέρμα στο οποίο κατόπιν εμφανίζονται εξανθήματα ["πετάλες"] που μοιάζουν με κόκκινες ραβδώσεις. Ο κνησμός μπορεί να είναι οξύς σε σημείο οι ασθενείς να μην μπορούν να εργαστούν ή να κοιμηθούν. Είναι μια πολύ οδυνηρή διαταραχή που επηρεάζει κατ' εκτίμηση το 20% του πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τι είναι η κνίδωση;

Οι περισσότερες περιπτώσεις κνίδωσης είναι οξείες και διαρκούν από λίγες ώρες έως και εβδομάδες. Μερικά περιστατικά είναι χρόνια και διαρκούν περισσότερο από 6 εβδομάδες. Οι κόκκινες πλάκες ["πετάλες"] μπορεί να εμφανιστούν σε ένα σημείο, να εξαφανιστούν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, να εμφανιστούν κατόπιν σε άλλο σημείο και μετά σε άλλο. Το ξύσιμο τις χειροτερεύει. Κάθε εξάνθημα δεν διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες.

Τι προκαλεί την κνίδωση ;

Έχει ανακαλυφθεί ότι κνίδωση μπορεί να προκαλέσουν ορισμένες τροφές και πρόσθετα, μολύνσεις, φάρμακα (συμπεριλαμβανομένης και της ασπιρίνης), κρυολογήματα, έκθεση στον ήλιο, τσιμπήματα εντόμων, το αλκοόλ, η άσκηση, ενδοκρινικές διαταραχές και συναισθηματικό στρες.
Σε μερικά άτομα η πίεση από ζώνες ή ρούχα προκαλεί εξάνθημα. Η κνίδωση μπορεί να είναι αντίδραση σε κάποια λοίμωξη, συμπεριλαμβανόμενου και του κοινού κρυολογήματος, της στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας και της λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Στα άτομα που πάσχουν τα ερεθίσματα αυτά προκαλούν την έκλυση χημικών μεσολαβητών από τα κύτταρα του οργανισμού, συμπεριλαμβανόμενης και της ισταμίνης. Η ισταμίνη (που προκαλεί φαγούρα, ρινική καταρροή και υγρά μάτια στην αλλεργική ρινίτιδα) προκαλεί τη διόγκωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων επιτρέποντας έτσι τη διαρροή υγρών προς τα έξω στους περιβάλλοντες ιστούς με αποτέλεσμα το οίδημα και τον κνησμό.

Πως μπορούν να προσδιοριστούν τα ερεθίσματα που προκαλούν την κνίδωση;

Σε μερικές περιπτώσεις το ερέθισμα είναι προφανές - κάποιος τρώει φράουλες ή γαρίδες και σε μικρό χρονικό διάστημα αναπτύσσει κνίδωση. Επειδή όμως υπάρχουν πολλές αιτίες για την κνίδωση, άλλα περιστατικά απαιτούν από τον ιατρό να ερευνήσει ακόμη σαν ντετέκτιβ. Για να λύσει ο Αλλεργιολόγος το παζλ της κνίδωσης πρέπει να πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό και να ψάξει για ενδείξεις στον τρόπο ζωής του ασθενούς που θα τον βοηθήσουν να εντοπίσει την αιτία των συμπτωμάτων. Θα ρωτήσει για τη συχνότητα και την οξύτητα των συμπτωμάτων, το ιατρικό οικογενειακό ιστορικό, τα φάρμακα που παίρνει ο ασθενείς, το περιβάλλον στο σπίτι και την εργασία του και για διάφορα άλλα θέματα. Σε μερικές περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να γίνουν αναλύσεις αίματος και ούρων καθώς και άλλες εξετάσεις όπως ακτινογραφίες. Αν και οι εξετάσεις δέρματος δεν είναι ρουτίνας μπορεί να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες σε μερικές περιπτώσεις.

Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι της κνίδωσης;

Μπορούν να ταξινομηθούν σε δυο κατηγορίες: την ανοσολογική (αλλεργική) και τη μη ανοσολογική. Η ανοσολογική κνίδωση είναι σπανιότερη. Προκαλείται από την υπερ-αντίδραση του ανοσιακού συστήματος σε τροφές, φάρμακα, λοιμώξεις, τσιμπήματα εντόμων, μεταγγίσεις αίματος ή άλλες ουσίες. Τροφές όπως αυγά, ξηροί καρποί και θαλασσινά και φάρμακα όπως πενικιλίνη και σουλφοναμίδες αποτελούν κοινά αίτια αλλεργικής ή ανοσιακής κνίδωσης. Ακόμη σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες μερικές περιπτώσεις χρόνιας κνίδωσης προκαλούνται από αυτοάνοσους μηχανισμούς (δηλαδή ο ασθενής αναπτύσσει αντισώματα έναντι των ιδίων των συστατικών του οργανισμού του). Οι τύποι μη ανοσιακής κνίδωσης είναι αυτοί στους οποίους δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός μια σαφούς αλλεργικής βάσης. Οι μορφές που μπορούν να πάρουν είναι:

Δερμογραφισμός dermograf.jpg](μορφή κνίδωσης που αναπτύσσεται όταν το δέρμα τρίβεται ή πιέζεται [dermo5.jpg] ελαφρά με κάποιο στερεό αντικείμενο).

 

Κνίδωση από ψύχος Εμφανίζεται όταν κάποιος εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες - πχ. μετά από βουτιά σε πισίνα ή στη θάλασσα ή όταν το δέρμα έρθει σε επαφή με παγωμένες επιφάνειες

 

Χολινεργική κνίδωση που συνδέεται με την άσκηση, τα ζεστά ντους και/ή το άγχος. Εκδηλώνεται με τη μορφή εξανθημάτων που σχετίζονται με την έκλυση συγκεκριμένων χημικών ουσιών από τμήματα του νευρικού συστήματος που ελέγχουν τις λειτουργίες της πίεσης του αίματος και την καρδιακή συχνότητα.

 

· Η κνίδωση από πίεση αναπτύσσεται λόγω της συνεχούς πιέσεως που ασκούν τα διάφορα ρούχα όπως κάλτσες, στηθόδεσμοι, ζώνες και άλλα στενά ρούχα.

· Η κνίδωση που οφείλεται στον ήλιο εμφανίζεται στα σημεία του σώματος που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Μπορεί να εμφανιστεί εντός λίγων λεπτών μετά την έκθεση.

Μερικές περιπτώσεις μη ανοσιακής κνίδωσης μπορεί να προκληθούν από μη αλλεργική αντίδραση σε ασπιρίνη, ορισμένες χρωστικές ουσίες τροφίμων, θειώδεις ουσίες, και άλλα πρόσθετα σε τρόφιμα. Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε αυτές της χρόνιας κνίδωσης, δεν είναι δυνατό να βρεθεί το ερέθισμα που προκαλεί το πρόβλημα και στις περιπτώσεις αυτές η κνίδωση καλείται ιδιοπαθής.

Πως θεραπεύεται η κνίδωση;

Καταρχήν ο Αλλεργιολόγος σας με διάφορα φάρμακα, όπως αντιισταμινικά, θα ανακουφίσει τη δυσφορία που προκαλεί η νόσος.. Οι οξείες κρίσεις της κνίδωσης μπορούν να ανακουφιστούν με ενέσεις αδρεναλίνης και κορτιζόνης. Σε συγκεκριμένους τύπους κνίδωσης μπορεί να χρειαστούν και άλλα φάρμακα. Στην περίπτωση που υπάρχει η δυνατότητα να προσδιοριστεί η αιτία τότε η καλύτερη θεραπεία είναι η αποφυγή της ουσίας που προκαλεί την κνίδωση. Εάν υπάρχουν σοβαρές υποψίες για πρόβλημα που έχει σχέση με κάποια συγκεκριμένη τροφή, τότε αυτή θα πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό ίσως απαιτήσει την προσεκτική ανάγνωση των ετικετών στα συσκευασμένα τρόφιμα και ακόμη να ρωτάμε τα συστατικά των διαφόρων πιάτων σε εστιατόρια. Τα άτομα που πάσχουν από κνίδωση που προκαλείται από τον ήλιο θα πρέπει να φορούν προστατευτικό ρουχισμό και να χρησιμοποιούν αντηλιακά όταν είναι εκτός σπιτιού. Τα φαρδιά ρούχα θα βοηθήσουν στην περίπτωση της κνίδωσης που προκαλείται από πίεση. Αποφεύγετε τα σκληρά σαπούνια και τα συχνά μπάνια για να μειώσετε το πρόβλημα του ξηρού δέρματος που μπορεί να προκαλέσει κνησμό και το ξύσιμο θα χειροτερέψει την κνίδωση. Το δυνατό τρίψιμο με πετσέτα μετά το μπάνιο μπορεί να επιταχύνει το σχηματισμό των εξανθημάτων. Αν και ο επιτυχής προσδιορισμός της αιτίας της χρόνιας κνίδωσης ποικίλει από το ένα νοσοκομείο στο άλλο και εξαρτάται από τους πληθυσμούς των ασθενών, η επιτυχία αυτή συνήθως δεν υπερβαίνει το 20% των περιπτώσεων. Πρόσφατα προτάθηκε η συσχέτιση της κνίδωσης με λοίμωξη από τον μικροοργανισμό H. pylori (ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού), γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό των γνωστών αιτίων περίπου στο 35-40%. Η κνίδωση μπορεί να διαρκέσει για μήνες ή χρόνια και μετά να φύγει μόνη της και να μην ενοχλήσει το άτομο ποτέ ξανά.

ΑΓΓΕΙΟΟΙΔΗΜΑ

Η εν τω βάθει κνίδωση ονομάζεται "αγγειοοίδημα" και αφορά κυρίως τους χαλαρούς ιστούς του προσώπου (βλέφαρα, χείλια), του λαιμού και του οσχέου ενώ μπορεί να εκδηλωθεί και στις παλάμες, τα πέλματα αλλά και σε κάθε σημείο του σώματος. Συνήθως το αγγειοοίδημα συνοδεύει την κνίδωση. Μπορεί όμως να εκδηλωθεί και μεμονωμένα γεγονός που διαφοροποιεί τη διαγνωστική και θεραπευτική προσπέλαση [κληρονομικό και επίκτητο αγγειοοίδημα από έλλειψη παραγόντων του συμπληρώματος].


Copyright © 2004-2007 allergia.gr ALL RIGHTS RESERVED